teisipäev, 12. veebruar 2008

Näe, vaata, Päevaleht

Vene suursaadik Nikolai Uspenski: maailmal tuleb meid arvestada
eksklusiivintervjuu Vene suursaadiku Nikolai Uspenskiga

Siin on paar katkendit sellest intervjuust, mis mulle endale kõige rohkem meeldisid.

Venemaa on teinud pingutusi, et saada Euroopast tagasi Teises maailmasõjas ära viidud või röövitud kunstivarad. Eesti omalt poolt on soovinud tagasi saada siiani Voronežis hoitavaid Tartu ülikooli kunstiväärtusi, kuid tulutult. Kas see, et te ei taha eriti tegeleda Eesti varade tagastamisega, kuid nõuate väga häälekalt tagasi enda omi, pole mitte pisut silmakirjalik?

See on väga komplitseeritud ja tundlik asi, millele peaks lähenema kõige suurema tähelepanu ja hoolega. Esiteks tuleb arvestada tervet meie suhete kliimat. Teiseks peab arvestama konkreetseid asjaolusid. Igal juhul ei peaks seda tegema kiirustades ja see võtab aega.

Juuni lõpus toimub Venemaal järjekordne soome-ugri maailmakongress ja selle organiseerijad tahaksid korraldada ka kõigi soome-ugri riikide riigipeade kohtumise. Kas Eestile tuleb kutse? Millal võiks küsida, kas see on kohal?

Praegu pole mul kindlate detailide kohta mingit infot. Üldiselt on tõesti olemas selline pooldav suhtumine nii Venemaa, Soome kui ka Ungari ja kõigi teiste kohalolijate poolt. Kuid ma ei tea üksikasjadest veel midagi. Olen sellest küll lugenud ja leidnud, et see on väga huvitav.

Peagi saabuval NATO tippkohtumisel arutatakse laienemise küsimust ja sellest rääkides puudutatakse ka Gruusiat ja Ukrainat. Pole saladus, et Venemaa on selle vastu. Kas te tõesti peate NATO-t ohuks?

Arvestades ajalugu ning Euroopa ja maailma arenguid, peame me praegu NATO laienemist agressiivseks jäänuknähtuseks ja põhjendamatuks protsessiks. /.../



Kommentaare ei ole: