esmaspäev, 6. oktoober 2008

Tegelikult ei ole mul ikka veel internetti

Tagasi tulevikku: Venemaa mängib tuumasõda NATOga

...Samal ajal alustasid Vene sõjaväelased juba täiemahulist tuumasõja harjutamist esimest korda pärast Nõukogude Liidu lagunemist. Õppused kannavad pealkirja «Stabiilsus-2008» ning sõnumit, et tegu pole vaid kaitseotstarbelise harjutusega.
/---/

Lähteülesanne sobib üsnagi hästi olukorraga Gruusias augusti alguspäevadel. Kõigepealt Gruusia vastasseisu järkjärguline teravnemine osseetidega, seejärel täiemahuline sõjaline konflikt, mille tulemuseks on Gruusia alade okupatsioon Vene vägede poolt. 


Venemaa kaitseminister Anatoli Serdjukov on juhtinud tähelepanu, et praegused õppused pole konfliktijärgne improvisatsioon, vaid aasta jooksul ettevalmistatud kava. Ebaselgeks jääb ainult, kas plaaniline kava puudutab vaid praegusi manöövreid koos sõbralike külaskäikudega Venezuelasse, või oli olukorra teravnemine «privilegeeritud huvide sfääris» lõuna pool Kaukaasia mäestikku Venemaa vabatahtlike osalusel Lõuna-Osseetias samuti sõjamängu plaaniline osa?

Osa väeüksusi oli mobiliseeritud juba suviste õppuste «Kaukaasia-2008» ajaks. «Paralleelselt olid Gruusia operatsiooni strateegiliseks toetamiseks valmis võimsad lisajõud, kuna viimase hetkeni polnud kindel, et ameeriklased Gruusia konflikti ei sekku,» märkis ekspert Pavel Felgengauer Novaja Gazeta veergudel. «Õnneks seekord vedas ning neid relvajõudusid sai tarvitada hoopis tulevikule mõeldud õppustel. 
Esmakordselt pärast NSVLi lagunemist on võimud korraldanud sõjalised õppused,
mille eesmärk on täiemahuline sõda läänega.»
/---/
Põhja ja Balti laevastike roll on kontrollida valmidust relvakonfliktide ennetamiseks ning riigi juhtkonna diplomaatiliste, majanduslike ja muude meetmete toetamiseks, teatas Vene mereväe infoteenistuse juht Igor Dõgalo. «Eesmärgiks on tagada Vene Föderatsiooni turvalisus ning tegutsemine oma territoriaalvetes, majandusvööndis ning ka mandrilava alal.»
/-/
Felgengaueri hinnangul tähendab nõukogudeaegsele roostetanud tuumanuiale toetumine seda, et sõjalise üleoleku unistuste kõrval on Venemaa tegelik soov huvisfääride kokkuleppimine NATOga, reaalsesse sõjalisse vastasseisu sattumata.
Näitlik sõjamäng käib lihtsalt asja juurde.


Vot nii.

Kommentaare ei ole: